Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

TÜRELEM ÉS ELFOGADÁS

A Láthatatlan Kéz / CleanArt Társulat, Pataky Művelődési Központ
2009. jan. 1.
Bizonyosan nemes szándékok jegyében fogant a CleanArt Társulat előadása, ám ez az elvitathatatlan tény fikarcnyit se könnyítette meg a Pataky színháztermében feszengő recenzens dolgát. LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.

Jelenetek az előadásból
Jelenetek az előadásból

Az ugyanis már jóval az ószövetségi Eszter könyve alapján (felhasználásával?, nyomán?, vagy éppenséggel ihletésére?) készült klezmermusical soros színrevitele előtt körvonalazódott, hogy az etablírozott színházak és professzionális előadóművészek teljesítményeinek értékelésére alkalmatos mérce ezúttal vajmi kevéssé lehet a segítségünkre. Talán a Pataky Művelődési Központ szolidan Pirx kalandjait idéző belsőépítészeti megoldásai, talán a szórólap információi vagy mégis inkább a színpadon jó előre elhelyezett szőnyegek és szatén díszpárnák tették, de az előadás kezdetére már sikeresen át is hangoltuk magunkat a félig-meddig műkedvelő produkciókat méltán megillető empatikus rokonszenvre.

E megértő attitűdre komoly szükségünk is volt az első néhány percben, hiszen a szemeink előtt kibomló történet kikezdhetetlen emberségű, ámde telivéren dilettáns darabot jelzett. Tóth Géza és Pintér Burus Sándor színműve némi égzengés, valamint gyászosan ismerős filmhíradó-részletek segítségével egy jelenkori színházi próbából repítette vissza a közönséget a vészkorszakba, hogy ott tanúi lehessenek, amint a zsidókat rejtegető János (a rendezőként is közreműködő Pintér Burus alakításában) a bombatámadástól elzárt házban üldözöttekkel és üldözőkkel előadatja Eszter és Ahasvérus király ótestamentumi történetét. A La Mancha lovagját és a Komámasszony, hol a stukker? című Görgey-klasszikust egyaránt felidéző szüzsé ráadásul tengernyi száraz jég és hasonló bőkezűséggel adagolt színjátszói amatőrizmus kíséretében került elénk, s ennek nemcsak az amúgy esendő dialógusok befogadása, de egyes történetelemek és figurák (például a Masa Anitára osztott Operadíva) elemi szintű azonosítása is kárát látta.

Azonban a darab biblikus főszakaszához érkezve nyilvánvalóvá váltak a produkció erényei, amelyek itt-ott jószerével felül is írták első, kedélyfátyolozó benyomásainkat. A Sabbathsong Klezmer Band tagjai által szerzett (zene: Szentkirályi György, Oromszegi Bence, Ábrahám János, Pánczél Tamás) és közreadott muzsika például (és kiválólag) anélkül is értékelhetőnek bizonyult, hogy közben egyvégtében a produkció létrejöttét motiváló emelkedett cél, az elfogadás, a tolerancia népszerűsítésének és az ordas eszmék kárhoztatásának alapvető helyességére kelljen gondolnunk. S bár az együttes tagjainak színészi jártassága jócskán hagyott maga után kívánnivalót, a játszó személyek tánctudása túlnyomórészt igen kellemes hatást keltett, s a zsidós, keleties és cigányos táncelemek elegyítése ugyancsak megérdemelt tetszést aratott. A zenei anyag döntő részét alkotó szólódalok egyike-másika is megragadt a fülben, s különösképpen az Eszter királyné figuráját megformáló Létay Kiss Gabriella remekelt énekes zártszámaiban.

Forrás:www.alathatatlankez.hu - a CleanArt engedélyével
Forrás:www.alathatatlankez.hu – a CleanArt engedélyével

Sajnálatos módon, a zsidók fenyegettetését és megmenekedését elbeszélő ószövetségi történet a dramatizálás során sokat vesztett figyelemreméltó feszességéből, s így a szünetet követő második részben mind nagyobb szerep jutott a türelemnek, nemcsak a színpadon, de a nézőtéri széksorokban is. Ráadásul a dupla-, sőt triplafenekű cselekmény lezárása már-már parodisztikussá fokozta a színmű – alapjáraton is jócskán feszélyező – esetlenségét. S mi tűrés-tagadás, két és fél óra elteltével már a toleranciát szóban, dalban és tettleg egyaránt hirdető CleanArt Társulat mégoly szimpatikus emberi és művészi törekvései sem bizonyultak elegendőnek ahhoz, hogy figyelmünket immár végképp egy másik, jelentőségében szintúgy felbecsülhetetlen értékre, a szabadságra összpontosítsuk.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek