Címke: UMZE Kamaraegyüttes


Összes találat: 9 db, 1 oldalon
Mindig a valószerűtlenség érzése fog el, ha arra gondolok, hogy Mendelssohn zseniális Oktettje időben megelőzi Beethoven utolsó vonósnégyesét – vajon milyen érzés lehetett a 17 éves Felix számára úgy komponálni, hogy még élt, üzemelt a bécsi klasszika? MALINA JÁNOS ÍRÁSA.
Steve Reich a kortárs zene doyenje, s ha nem is a zenei minimalizmus úttörője, de bizonnyal legtekintélyesebb ma élő élharcosa. Pár hete töltötte be a hetvenötödik életévét – magyar muzsikusok köszöntötték nagy szívvel és tudással. ASZÓDI MÁRK CIKKE.
Immár ötéves hagyomány, hogy az Új Magyar Zene Egyesület kamaraegyüttese Ligeti György darabjait tűzi műsorára az év ezen szakában. A főhajtáshoz most is neves vendégművészek csatlakoztak, és egészen kivételes produkciók születtek. ASZÓDI MÁRK KRITIKÁJA.
Furcsán félresikerült a zeneszerző születésnapját ünneplő koncert. A halál ünnepe lett, ugyanis a szervezők Kurtág művei egyik jeles előadójának, a 2009. október 3-án balesetben elhunyt Vékony Ildikónak ajánlották a hangversenyt. Emberileg érthető, művészileg téves döntés volt. CSONT ANDRÁS CIKKE.
Másodízben zajlott le a Művészetek Palotája és a Budapest Music Center rendezésében az Új Magyar Zenei Fórum elnevezésű zeneszerzőverseny, amelyen 40 év alatti, magukat „magyarnak valló” zeneszerzők indulhattak. MALINA JÁNOS ÍRÁSA.
Bachtól Ligetiig, a szólódarabtól a versenyműig ívelt Perényi Miklós koncertje, melyen a nagyszerű csellista zeneszerzői világába is betekintést nyertünk. A sokféleségre törekvő koncerten minden mű a helyére került. MOLNÁR SZABOLCS ÍRÁSA.
Szégyen, de igaz: a jelentős olasz zeneszerző, Luciano Berio műveit a legritkább esetben tűzik műsorra hazánkban. Most az UMZE jóvoltából egy egész estét kapunk műveiből, a Sequenza sorozat négy darabja mellett a lenyűgöző Linea és az elbűvölő Folks Songs is elhangzott. CSONT ANDRÁS ÍRÁSA.
Nagyszerű, hogy a zeneszerzés fontos ügynek számít. Nem csupán pénzt lehetett találni egy zeneszerzőversenyre, és nem csak arra nyílt lehetőség, hogy a döntőben pár perc híján egyórányi nagyzenekari darab elhangozzék, méghozzá a döntős kamaradarabokkal együtt remek előadásban... MALINA JÁNOS ÍRÁSA.
A RONDINO fesztivál idei záróhangversenyén, a szokásos helyszínen, a barátságos, kifordított búboskemencére emlékeztető hegymagasi templomban egy kiváló magyar és egy ritkán játszott „klasszikus” darab hangzott el, hasonló összeállítású kamaraegyüttes közreműködésével. MALINA JÁNOS ÍRÁSA.

Összes találat: 9 db, 1 oldalon

Kiemelt ajánlónk

BÍROD A KRITIKÁT? MENNYIRE? NAGYON? AKKOR TÁMOGASD!

Tovább a cikkhez
Port.hu